23 juli 2024
Netflix & dans: 5 tips

Netflix & dans: 5 tips

Mocht je even genoeg hebben van alle kerstfilms op Netflix; ik geef je 5 tips om toch aan je danstrekken te komen. Want we zitten weer thuis met zijn allen en het zal nog wel even duren voor we weer een dansstudio aan de binnenkant kunnen bekijken.

Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar na enig speurwerk blijkt er best een hoop op dansgebied op Netflix te staan. Uiteraard kunnen titels als Step Up, Magic Mike en Burlesque niet ontbreken op de streamingdienst, maar ik heb nét even iets verder gekeken dan de standaard titels. Het lijstje bevat zowel wat toegankelijke titels als titels die misschien meer geschikt zijn voor de dansfanaten onder ons. 

1. Move

Move is een docu-serie die inzoomt op verschillende dansstijlen. Streetdance, modern, flamenco, etc. komen aan bod. Je kijkt mee door de ogen van een aantal experts uit dit specifieke gebied en hoe zij tegen dans aankijken. Ik als maker vind dit heel interessant. Zeker omdat ik nieuwe dingen leer of wat meer verdieping krijg in dansstijlen waar ik niet helemaal in thuis ben. Maar ook omdat je een deel van het creatieve proces van een ander meemaakt. Dat inspireert mij weer tot nieuwe ideeën. Ik heb door de lockdowns gemerkt dat ik vooral inspiratie haal uit het werken met anderen. Of dat nu mijn mededansers of mijn leerlingen zijn: door met hen te ‘knutselen’ aan materiaal kom ik op nieuwe ideeën. Datzelfde gevoel had ik ook bij het kijken van deze serie. Ik zou zo de dansvloer op rennen om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. 

2. We Speak Dance

Nog een docu-serie met dans als hoofdonderwerp. In deze serie volg je Vandana Hart, een dansdocent en choreografe die de hele wereld heeft rondgereisd. Ze laat verschillende dansstijlen wereldwijd zien, maar vooral ook de verhalen achter de dans. Achtereenvolgens beland je in Parijs, Vietnam, Beirut, Lagos en Bali. De serie zoomt niet zozeer in op de technische aspecten van dans, maar vooral dat dans een communicatiemiddel kan zijn. Dezelfde dans kan voor ieder individu iets anders kan betekenen. Maar dans verbindt ook in gebed of protest. Dat is de boodschap die We Speak Dance geeft.

3. Tiny Pretty Things

De nieuwste serie of Netflix gaat over een balletacademie. De jonge Neveah krijgt de kans om alsnog deel uit te maken van deze academie, nadat een ander veelbelovend talent onder mysterieuze omstandigheden is verongelukt. Ik heb de serie zelf nog niet gezien, maar de trailer triggert mij in elk geval. Ben benieuwd of het verhaal ook een beetje inhoud heeft en of er nog verrassingen qua dans in zitten. De serie is in ieder geval toegevoegd aan mijn lijstje. Binnenkort maar eens kijken…

4. Dance Dreams: Hot Chocolate Nutcracker

Oké, oké, toch een kerstklassieker dan. Ook dit is meer een documentaire, waarin meekijken in de dansschool van Debbie Allen. Haar leerlingen studeren elk jaar hun versie van het klassieke ballet De Notenkraker in. In eigen jasje, want naast klassiek ballet komt er een heel scala aan andere dansstijlen voorbij. Je krijgt zowel het persoonlijke verhaal van Allen te zien (die op 70-jarige leeftijd nog altijd lesgeeft!), maar ook dat van haar leerlingen. De grootte van deze show, het eigen jasje en vooral leerlingen inspireren om het beste uit zichzelf naar boven te halen; allemaal zaken waarvan ik stuiterend op de bank zit mee te kijken. 

5. Dirty Dancing

Moet ik dit nog uitleggen? Lekker cliché, maar heerlijk voor een middagje/ avondje bankhangen. Zeker met een kop thee en berg chocola erbij 😉
De muziek, de latin dans, de iconische finale en feit dat je alle oneliners mee kunt praten zorgen ervoor dat deze klassieker het altijd goed blijft doen. 

Welke film of serie ga jij opzetten? Of heb je nog andere tips? Ik hoor ze graag